Publicația: retail-fmcg.ro
Întrebare : Pentru început, ne puteți spune câteva cuvinte despre ROMPAP și despre activitățile sale principale?
Paul-Henri Kohler: ROMPAP, Patronatul Industriei de Celuloză și Hârtie, este o organizație înființată în 1992, care include 19 companii membre, având o cifră de afaceri anuală de aproximativ 1 miliard de euro și 5.400 de angajați. ROMPAP este membră a Confederației Europene a Industriei de Hârtie (CEPI) și a Federației Europene a Fabricanților de Carton Ondulat (FEFCO).
Rolul ROMPAP este de a monitoriza legislația internă și acțiunile autorităților și instituțiilor statului în domeniile politicilor industriale, exploatării forestiere, protecției mediului, colectării și reciclării maculaturii și promovării ambalajelor din carton ondulat. De asemenea, inițiază acțiuni pentru corectarea prevederilor legislative care contravin intereselor industriei.
Întrebare: Recent, ROMPAP a făcut public recent un studiu despre sustenabilitate și reciclare. Ne puteți spune câteva dintre concluziile principale?
Paul-Henri Kohler : Studiul nostru arată că peste 80% dintre români consideră sustenabilitatea și grija față de mediu o prioritate. De asemenea, 96% dintre respondenți sunt familiarizați cu conceptul de reciclare, iar 85% consideră că reciclarea este un proces important. Cu toate acestea, doar 7% cred că în România se fac suficiente eforturi în privința reciclării.
Întrebare : Este evident că românii sunt conștienți de importanța reciclării. Ce soluții oferă ROMPAP pentru a îmbunătăți situația actuală?
Paul-Henri Kohler: Ambalajele din hârtie și carton reprezintă o alternativă sustenabilă pentru reducerea poluării. În plus, campania noastră „Dă tonul la reciclat, alege cartonul ondulat!”, derulată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, încurajează utilizarea acestor materiale și stimularea colectării selective. Este esențial să avem facilități corespunzătoare de colectare și să implicăm autoritățile centrale și locale, precum și companiile de salubritate, pentru a asigura un proces eficient de colectare și reciclare.
Întrebare : Care sunt principalele bariere pe care le întâmpină cetățenii în procesul de reciclare?
Paul-Henri Kohler: Printre principalele bariere se numără lipsa accesului la facilități de colectare corespunzătoare, lipsa spațiului de depozitare în gospodării precum și convingerea că deșeurile sortate ajung în final la groapa de gunoi. Este esențial să informăm și să educăm populația despre importanța reciclării și despre cum să sorteze corect deșeurile.
Întrebare : Cum percep românii ambalajele din hârtie și carton în comparație cu cele din plastic?
Paul-Henri Kohler: Studiul nostru arată că 78% dintre români consideră ambalajele din plastic mai poluante decât cele din hârtie sau carton. De asemenea, mai bine de jumătate dintre respondenți este dispusă să renunțe la ambalajele din plastic în favoarea celor din hârtie sau carton. Unu din doi consumatori ar alege un produs cu ambalaj din hârtie sau carton dacă ar avea același preț ca unul cu ambalaj din plastic.
Întrebare: Care sunt beneficiile utilizării ambalajelor de carton ondulat?
Paul-Henri Kohler: Utilizarea ambalajelor din carton ondulat are numeroase beneficii, printre care mentionez: sunt biodegradabile, prietenoase cu mediul, se descompun natural și nu poluează; pot fi folosite în numeroase moduri, inclusiv pentru transport, depozitare și prezentare pe raft; sunt eficiente din punct de vedere al costurilor fiind mai ieftine și mai ușoare, astfel se reduc costurile de transport; sunt rezistente și durabile, ele protejează foarte bine produsele.
Întrebare : De ce este important să reciclăm hârtia și cartonul?
Paul-Henri Kohler: Hârtia și cartonul sunt 100% reciclabile și, în România, peste 90% din fibra folosită pentru a fabrica hârtie pentru ambalaj este fibra reciclată. Fibrele de carton ondulat pot fi reciclate de peste 25 de ori fără să-și piardă calitatea.* Prin reciclare scădem cantitatea de deșeuri care ajung la gropile de gunoi, salvăm copaci, apă și energie, reducem impactul negativ al producției de materiale noi, asupra mediului, respirăm un aer mai curat.
Pentru mai multe informații, accesați https://rompap.ro/campanie-rompap/
(*) conform studiului ‘The Myth of Limited Fibre Life Cycle’ – https://www.fefco.org/eu-policy/reuse-of-corrugated-fibres