Despre ambalaje de
carton ondulat

Ambalajele din carton ondulat prezintă numeroase avantaje, precum:

beneficii

VIZIBILITATE

Ambalajele din carton ondulat sunt vizibile oriunde mărfurile sunt produse, transportate și expuse!

TRANZIT

Ambalajele din carton ondulat sunt vizibile oriunde mărfurile sunt produse, transportate și expuse!

EFICIENȚĂ

Ambalajele din carton ondulat sunt vizibile oriunde mărfurile sunt produse, transportate și expuse!

Eco friendly: Hârtia de ambalaj din carton ondulat este fabricată aproape în întregime din resurse naturale, cu orice fibre noi utilizate, lemnul este recoltat din păduri gestionate în mod durabil.

Ușor de reciclat: Creștem continuu utilizarea fibrelor reciclate, care reprezintă acum 88% din materia primă pentru noile ambalaje din carton ondulat.

Adaugă valoare după utilizare: Piața actuală a hârtiei reciclate ca materie primă secundară oferă valoare fiecărei părți interesate din lanțul de aprovizionare.

Previne risipa alimentară: Procesele de producție care ucid microbii oferă ambalajelor din carton ondulat niveluri unice de igienă care împiedică contaminarea încrucișată și deteriorarea produselor proaspete.

Design ecologic încorporat: Ambalajele din carton ondulat pot fi modelate cu ușurință pentru logistică, depozitare, manipulare și reciclare eficientă din punct de vedere al costurilor - economisind timp, energie și bani, protejând în același timp mediul.

Adevăratul campion al economiei circulare: ambalajele din carton ondulat reciclabile, bazate pe surse regenerabile și biodegradabile, sunt circulare prin natura lor.

Clasificarea ambalajelor conform flexibilității:

a) flexibile – sacii de hârtie ca cei folosiți la ambalarea hranei pentru animalele de companie, pungile de chips-uri și sacii de hârtie sau plastic folosiți în mod curent pentru transportul produselor achiziționate.

b) semi-flexibile – sunt cutiile de carton care conțin cereale și alte produse alimentare, articole de uz casnic de dimensiuni reduse, jucării etc.

c) rigide – includ lăzi, recipiente din sticlă și cutii metalice
Din cauza creșterii tot mai îngrijorătoare a nivelului de poluare și a rapoartelor OMS privind efectele poluării asupra sănătății oamenilor dar și a măsurilor pe care statele membre ale UE și ale Organizațiilor Internaționale privind politicile de Mediu sunt obligate să le ia, se înregistrează și în domeniul ambalării o reorientare a consumatorilor către metodele de ambalare ecologice, cum ar fi:

Pe măsură ce perspectiva consumatorului se schimbă, observăm și că piața pentru zero deșeuri și materiale durabile se extinde. 
În comparație cu alte materiale – în special plasticul – o cutie de carton reduce emisiile de ulei și dioxid de carbon cu 60%. În plus, ca material organic, cartonul este 100% biodegradabil și poate fi reciclat de 5-7 ori. 
Conform ultimului studiu FEFCO, ambalajele din plastic reutilizabile ar trebui reutilizate de 63 de ori pentru a fi mai bune în ceea ce privește impactul asupra schimbărilor climatice decât cele din carton ondulat.

Istoria Cartonului ondulat

1856
Prima utilizare consemnată a hârtiei ondulate (plisată).
1874
Brevetarea în SUA a termenului și a metodei de obținere a cartonului ondulat.
1930
Pătrunderea cartonului ondulat în Europa prin Franța, Anglia și Germania.
1956
Se deschide prima fabrică de carton ondulat din România.
2000
Intra pe piata nationala companii europene, printre care: Rondcarton, DJ Smith, etc.
PREZENT
Evolutia tehnologica permite reducerea timpilor de producere si cresterea calitatii.

Apariția cartonului ondulat are legătură cu industria modei, asta pentru că în modă s-a ivit necesitatea utilizării acestui material în special la confecționarea pălăriilor, dar și a gulerelor extinse ca și întăritor.
Părinții cartonului, așa cum îl cunoaștem noi azi, sunt Edward G. Healy și Edward E. Allen, cei care au patentat procesul de producere al cartonului sau hârtiei ondulate. Aceștia au reușit să pună în practică un proces mecanic, de trecere al hârtiei prin două prese canelate, care i-au dat forma ondulată, de aici și numele de carton ondulat.

Albert L. Jones a obținut în America permisiunea de a folosi cartonul ondulat pentru ambalarea sticlelor și a lămpilor de kerosen, dându-i utilitatea de ambalaj. Astfel cartonul ondulat a căpătat popularitate, datorită avantajelor sale:

Ca și materie primă, pe lângă materialele textile, în acele vremuri se folosea rumeguș, care era pus în interiorul cutiilor pentru umplerea spațiului și fixarea obiectelor. Ulterior, cartonul a declasat rumegușul pentru că era mult mai igienic, fiind nu doar un produs mai curat, dar și mai eficient.
În 1874, tot în America, Oliver Long este cel care reușește să adauge două fâșii de hârtie, peste hârtia ondulată, formând practic un sendviș,  aducând astfel îmbunătățiri în brevetul lui Jones. A rezultat astfel, un produs cu flexibilitate sporită, mult mai bun pentru amortizarea șocurilor în timpul transportului și mult mai rezistent. Astfel, cartonul ondulat își păstra forma și proprietățile chiar dacă suferea acțiuni mecanice.
În anul 1894,  Henry Norris și Robert Thompson reușesc să producă primele cutii din carton ondulat, ei inventează primul mecanism de ondulare al hârtiei, cu funcționare continuă, concepând astfel o linie de producție.
În 1895 invenția celor doi va fi vândută către Wells, Fargo & Co, o instituție financiară extrem de populară, ce avea ca obiect de activitate servicii bancare și de curierat. Cutiile din micro-ondul nu reușesc totuși să câștige încrederea celor de la Wells Fargo, în ciuda avantajelor evidente, ei continuând să folosească în paralel cutii din lemn. În cele din urmă, cutiile din carton câștigă popularitate, dovedindu-și robustețea și rezistența în timpul transportului prin curierat.
Primele mașini care produc carton ondulat apar la începutul secolului XX, dezvoltându-se o industrie a celulozei și a prelucrării hârtiei. Această industrie a ambalajelor capătă anvergură în SUA, apoi cucerește Europa, țări precum Anglia, Franța sau Germania, ajungând mari producători și consumatori de cutii din carton.
Folosirea cutiilor din carton s-a extins, utilizarea lor în diverse domenii demonstrând că acestea sunt un ambalaj de top:

În România, prima mașină de producție carton este pusă în funcțiune  în anul 1956, la Ghimbav, un oraș din Depresiunea Brașovului.
Cutia din carton se consideră azi că „înglobează întreaga esență a industriei de ambalare, traducându-se prin durabilitate, încredere și eficiență”. 
Industria ambalajelor din carton este reprezentată azi de Federația Europeană a Producătorilor de Carton Ondulat, cunoscută ca FEFCO – The European Federation of Corrugated Board Manufacturers  (https://www.fefco.org/ ), o organizație non-profit fondată în 1952, care îi protejează interesele și care a realizat o clasificare recunoscută la nivel mondial pentru tipurile de ambalaje produse din carton. 
Creșterea comerțului online face ca industria ambalajelor să devină esențială, atât pentru companiile care își comercializează produsele online, cât și pentru clientul final. Piața globală a ambalajelor destinate comerțului electronic a fost estimată la aproximativ 30 miliarde de dolari în anul 2022, cu o previzionare de creștere de până la 50%, până în 2026.
Concurența în industria ambalajelor este acerbă, iar comercianții trebuie să găsească formula pentru a satisface chiar și cei mai pretențioși clienți. Acest lucru înseamnă:

În contextul unui mediu concurențial, brandurile trebuie să acorde o atenție sporită modului de ambalare al produselor, pentru a se adapta nevoilor și cerințelor clientului online, care își dorește încredere și eficiență. 
Cutia din carton ondulat își păstrează popularitatea în continuare, rămânând de departe cel mai folosit produs de ambalare din întreaga lume. 
Utilizarea ei își va păstrează poziția de lider, cu atât mai mult cu cât întreaga lume își îndreaptă atenția către soluții de ambalare prietenoase cu mediul înconjurător, care să aibă un impact ecologic cât mai mic, iar cartonul este un produs reciclabil 100%.

Tehnologia de fabricație

13 - Tehnologia de fabricație 1

Procesul de fabricare al cartonului ondulat presupune mai multe faze și etape. În prima fază se realizează stratul ondulat.

15 - Placa Ondulată

O placă de carton este încălzită și modelată sub formă de onduleuri, cu ajutorul unei mașinării speciale.

16 - Căptușeli Exterioare

Sunt lipite căptușelile exterioare, cu un adeziv special, foarte puternic.

17 - Tăiere Carton

După ce întreaga placă de carton este lipită și răcită, va fi tăiată în anumite dimensiuni, în funcție de dorințele fiecărui client.

În funcție de numărul de straturi de carton ondulat, cartonul poate fi de mai multe tipuri: Tip II, Tip III, Tip V, Tip VI. După tipul de ondul, cartonul poate fi clasificat în:

Alătură-te nouă!

Prin adeziune, facem diferența!

Formular de adeziune

Vă mulțumim! Cererea dumneavoastră va fi analizată în cel mai scurt timp. După validarea cererii, un e-mail de confirmare de primire trebuie trimis către adresa de e-mail completată în cerere, de pe adresa contact@rompap.ro și către adresa contact@rompap.ro