Istoria hârtiei
Istoria Hârtiei
Înaintea hârtiei, au existat tot felul de materiale capabile să mențină creațiile și mesajele pe care oamenii doreau să le transmită. De la papirus și pergament utilizat în urmă cu aproximativ 1000 de ani în Egiptul Antic, hârtia a suferit numeroase transformări.
Papirusul se fabrică dintr-o plantă erbacee denumită Cyperus papyrus, care se dezvolta în Delta Nilului. Procesul tehnologic era relativ simplu, se obținea prin presarea unor fâșii tăiate subțiri din această plantă.
Pergamentul era fabricat din pielea nevopsită a oilor, vițeilor sau a caprelor. Procesul tehnologic consta în înmuierea și scurgerea firelor de păr în soluție de calcar, apoi pieile erau întinse și uscate pe cadre de lemn, după ce suprafața era pregătită și tratată cu cretă și piatră ponce. Pentru cărți sau alte documente importante, se folosea Vellum, un pergament de calitate superioară, fabricat din pielea animalelor foarte tinere, miei sau viței.
Hârtia așa cum este percepută astăzi a luat naștere în anul 105, în China. Ca și proces de fabricație, hârtia se producea dintr-un amestec din coajă de dud, in, iută sau cânepă, uneori, conform unor scrieri, chiar și din bambus și scoarță de copac, fierte și amestecate. Pasta era bătută cu un ciocan de lemn și amestecată cu apă. Amestecul era dat prin sită și lăsat la uscat.
În anul 604, fabricarea hârtiei a început să se răspândească în restul lumii, Coreea fiind prima țară care a fabricat-o, după China.
În anul 610, tehnica fabricării s-a răspândit și în Japonia, atunci când un călugăr coreean, Don-cho, a migrat aici. Japonezii au adaptat procesul tehnologic, folosind ca și materie primă pentru fabricarea hârtiei fibre de mure și plante kozo.
Până în anul 645, tehnica a ajuns în Tibet, de unde s-a răspândit și în India.
Chinezii, inventatorii hârtiei, au încercat să oprească răspândirea tehnicii de fabricare pentru a păstra monopolul.
Anul 704 a marcat începutul imprimării în lemn în China, astfel a apărut primul ziar printat din lume.
Răspândirea hârtiei în Orientul Mijlociu și Europa
În anul 751, după înfrângerea armatei chineze in bătălia de la Talas, prizonierii chinezi au împărtășit secretul fabricării hârtiei arabilor. Aceasta a dus la crearea unei industrii de fabricare a hârtiei în Orientul Mijlociu, ce a început în Bagdad în anul 793. Arabii, la rândul lor, au încercat să preia monopolul și să împiedice răspândirea în alte părți ale lumii.
Tehnica producerii hârtiei a ajuns în Egipt, în secolul 10, de unde începuse în forma brută.
Până în anul 1150, spaniolii au adus tehnica în Europa. Acest secol a marcat și începutul folosirii hârtiei la împachetare.
Ulterior, hârtia a ajuns și în Europa.
Prima fabrică a fost deschisă în Spania la Jatira (Valencia) care funcționa în anul 1150. Multă vreme hârtia era obținută din haine vechi, zdrenţe și alte materiale textile, numai că, treptat, cei care o produceau s-au confruntat cu o lipsă a acestor materii prime la nivel mondial. A fost urmată de Franța, Germania și Anglia unde hârtia, ca material de bază, era produsă la scară industrială. Francezul Antoine Ferchault de Reaumur a sugerat folosirea lemnului, după observarea stupilor de viespi. Astfel a apărut pasta de lemn ca și material principal în producția de hârtie.
În România, primele fabrici de hârtie au fost construite la Sibiu (1539) și Brașov (1546). Primele mori de hârtie datează din secolul al XVI-lea, când în Transilvania, în anul 1539, funcționa o moară de hârtie la Orlat, lângă Sibiu. În Moldova, hârtia s-a produs cu începere din anul 1583, iar în secolul al
XVII-lea ea se fabrica și în Țara Românească (la Câmpulung prin 1643 și Călimănești din 1646).
Primele fabrici mari de hârtie în România vor fi deschise în secolul al XIX-lea la Bușteni în anul 1882 și la Bacău în 1886. Prima mașină de hârtie în România folosită la scală industrială a fost cea de la AMBRO SA din Suceava (fostul Combinat de Hârtie și Celuloză, fondat în 1962 și preluat de Grupul ROSSMANN ÎN 1996). Principala materie primă în fabricarea hârtiei era celuloza de lemn obținută din lemne tari sau moi de plop, castan, molid,
brad sau eucalipt.
Tehnologia de fabricație
Procesul de fabricație al hârtiei presupune o serie de transformări la care este supusă maculatura până a ajunge la stadiul de produs finit. Materia primă poate consta în lemn sau hârtie și carton reciclate, din care este extrasă apoi fibra celulozică. Pastele din lemn sunt obținute prin diverse procedee mecanice și termice și /sau tratarea cu substanțe chimice specifice procesului tehnologic. Pastele din materiale reciclate sunt obținute cu ajutorul apei și a unui dispozitiv numit „hidrapulper”, unde au loc operațiuni complexe, completate prin operațiuni de sortare-epurare a pastei obținute și / sau de descernelizare.
Etapele parcurse de pasta din materiale reciclate pentru a se transforma în rolă de hârtie presupun:
Tipuri de Hârtie
Hârtie pentru papetărie și birotică – hârtie tipar offset, copiator, imprimantă;
Hârtie igienico-sanitară - termenul de produse igienico-sanitare de hârtie este utilizat pentru a descrie diferite tipuri de hârtie (subțire, moale, absorbantă) utilizate pentru ștergere sau pentru uscare. Principalele categorii de produse igienico-sanitare sunt: hârtia igienică, prosoapele de bucătărie, batistele de hârtie și șervețele pentru masă;
Carton ondulat - pentru fabricarea cartonului ondulat se folosesc trei semifabricate: hârtia strat ondulat (hârtia miez), hârtia strat neted (hârtia capac) și un adeziv (cleiul de amidon), în funcție de numărul de straturi de hârtie, deosebindu-se mai multe tipuri de carton ondulat.
Hârtie pentru ambalat;
Hârtie pentru producerea cartonului ondulat - acest sortiment de hârtie este o categorie specială de hârtie destinată, în principal, producerii cartonului ondulat;
Ambalaje din carton ondulat.
contact@rompap.ro
tel.: +40 740 531 438
The Grand Offices,
(inside JW Marriot Bucharest Grand Hotel)
Calea 13 Septembrie, nr.90,
Et.4, cam 4, 20-21, sector 5,
Bucuresti 050726
Formular de adeziune